22.04.2009

- ÜMMETİN İHTİLAFI RAHMET MİDİR?

Resulullah(SAA) efendimiz ümmet arasında çok meşhur olmuş bir hadisi şeriflerinde "Ümmetimin ihtilafı geniş bir rahmettir." buyurmuşlardır.

Bu hadisten yola çıkarak üzerinde ihtilaf edilen bir çok konunun hatta insanları çoğu zaman yanlışlara sürüklese bile rahmet olduğu anlaşılıyor.

birbirinden farklı sayıda mezhep,cemaat,tarikat ve fırkaların bu haliyle rahmet olduğu hatta ne kadar bölünüp parçalanırsa ihtilaf ne kadar fazla olursa daha fazla rahmet olacağını anlıyoruz

Tarih sürecinde ümmetin değişik mezhep ve fırkaları arasında meydana gelen ihtilafların,tartışmaların hatta savaşların aslında rahmet olduğu anlaşılıyor.

Ashabın kendi arasında yaşadığı sorunların,ihtilafların hatta onbinlerce insanın ölümüne yol açan savaşların aslında rahmet olduğunu anlıyoruz.

bir konuda içtihad eden iki kişiden birinin doğruyu bulduğu için büyük sevap aldığı,hata yapanında bu hadis gereğince rahmete mazhar olacağı ve azda olsa sevap alacağını anlıyoruz.

peki acaba doğrumu anlıyoruz.
yoksa bizim algılayışımızda bir problemmi var.

Ümmetin ihtilafı rahmet olacak,ama aynı zamanda bu ihtilaf 73 fırkadan 72 sini cehenneme yollayacak bu gerçekten akıl alır bir şey değildi.

Malumunuz bu ihtilaflar bu ümmeti 73 fırkaya böldü ama nasılsa hem ihtilaf rahmet oluyor ama aynı zamanda 72sini ateşe yolluyor.

Bazıları bu uydurma hadiste ki ihtilaftan kastın içtihat olduğunu beyan ediyor.

ALLAH Resulü İçtihatla, ihtilafın ne olduğunu bilmiyor muydu? İçtihat demek o kadar zor mu ki ihtilaf desin? Farz edelim denilen doğru olsun!

O zaman ittifak nedir? Veya ittifak kelimesinin tevilini nasıl yapacağız?

Ve bazılarının içtihat dediği ihtilaf bunca ayrılığa sebep olmuşken ve hatta fıkhi anlamda bile 4 mezhep arasında çatışmalar yaşamışsa bunun neresi içtihat neresi rahmet olan ihtilaf?

Adı üstünde ittifak! aynı İhtilafın olduğu gibi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder